Štampa na tekstilu


Štampa na tekstilu

 

U ovoj oblasti štampe obuhvatili smo širok dijapazon otisaka na različitim vrstama tkanina: pamuku, lanu, svili ili nekom od sintetičkih materijala. Postoji više načina utiskivanja željenog motiva, na primer teksta, logoa firme i sl. na željeni materijal, a način na koji će se štampati zavisi od vrste i boje materijala (tkanine) na kojoj se radi štampa, kao i vaša potreba, tj. namena određenog štampanog materijala.

U daljem tekstu pokušaćemo da vam što približnije objasnimo načine kao i karakteristike utiskivanja motiva.

I način

Najbrži i najjednostavniji način prenošenja željenih motiva na odabranu tkaninu  jeste preslikačima koji omogućuju da se prenosi slika u punom koloru, bukvalno – fotografija. Ovaj način uštampavanja preporučujemo za kratkotrajne manifestacije, lične proslave, jedinstvene poklone itd. Materijale koji su sa ovom vrstom štampe, a zahtevaju  često pranje, najbolje je prati ručno i izvrnute naopako, mada se po specifikaciji mogu prati u mašini i do 60°C u zavisnosti od vrste preslikača. Ručno pranje će vam omogućiti produženu trajnost cele štampe koja je u slučaju mašinskog pranja garantovana do godinu  dana.

Postoje:

  1. Preslikači za svetle materijale (tkanine)

najbolji efekat postiže se na belim i jako svetlim površinama zato što su sa providnom podlogom;

 

 

  1. Preslikači za tamne materijale (tkanine)

imaju belu podlogu preko koje se štampa i ukoliko je željeni motiv nepravilnog oblika najbolje je da se nakon štampe iskatuje (opseče) po obodima.

 

Pripremite fajl u PDF formatu koji ćemo mi odštampati na odabranom preslikaču (maksimalne dimenzije do A3 formata 297mm x 420mm), a zatim odgovarajućom transfer presom preneti željenu štampu na traženi materijal. Ceo proces traje desetak minuta!

 

II način

Drugi način je prenošenje fleks (glatke) ili flok (čupkaste) folije na željeni materijal. To su folije u raznim bojama koje se opsecaju (katuju) u traženom  obliku na KATERU (mašina za opsecanje folija). Tako dobijene oblike prenosimo odgovarajućom transfer presom na željeni materijal. Radi se o izuzetno kvalitetnom načinu prenošenja željenog teksta, motiva u vektorskom obliku ili logoa firme putem jako izdržljive folije, koja prilikom pranja može podneti temperaturu do 60ºC bez bojazni da se motiv odlepi ili izbledi.

Kombinacijom boja koje nam nude fleks i flok folija možemo doći do savršenog rešenja za vaš dres, radnu uniformu, jedinstvenog poklona i tome slično.

 

 

 

III način

Treći način je štampa na beloj fleks ili flok foliji gde možete kao i kod preslikača da štampate čak i fotografije u punom koloru, koje se zatim, ukoliko je potrebno, opsecaju (katuju) i transfer presom prenose na željeni materijal. Prednost u odnosu na preslikače je ta što je štampana fleks ili flok folija dosta otpornija prilikom češćeg pranja do čak 60ºC. Ova vrsta uštampavanja pogodnija je ya veće tiraže.

MODELI I NIJANSE

 

Na osnovu iznetog opisa nadamo se da smo Vam pomogli da se odlučite za način štampe na tekstilu koji bi Vama bio najpodesniji!